Otvorena Arhitektura

O nama

Zadruga Otvorena arhitektura je arhitektonsko aktivistički kolektiv koji se bavi istraživanjem, dizajniranjem i promoviranjem ekonomski, ekološki i društveno održive arhitekture te poticanjem suradnje i demokratizacije u sferi upravljanja prostorom.

Zadrugu su osnovali arhitekti i arhitektice s dugogodišnjim iskustvom rada u struci, na širokom spektru projekata, te u civilno-društvenom sektoru na polju održivog upravljanja prostorom kako bi zajedničkim akumuliranim znanjem radili na kvalitativnim promjenama u prostornim politikama i procesima gradnje.

Jedno od primarnih područja interesa Zadruge je kreiranje i realizacija modela dostupnog i priuštivog stanovanja putem stambenih zadruga u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Od prosinca 2021. do srpnja 2023. godine zajedno s partnerima Zadrugom za etično financiranje i Gradom Križevcima provela je EU projekt “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” čiji je cilj stvaranje pravnih, financijskih i organizacijskih preduvjeta za osnivanje stambenih zadruga u Hrvatskoj.


Članice i članovi zadruge

Mirna Horvat

Mirna Horvat rođena je u Zagrebu 1980. godine. Tijekom i nakon završetka studija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu surađuje s arhitektonskim uredima Produkcija 004, Log-Urbis, UPI-2M, Ante murales, Kincl arhitekti, Izvan okvira, SODA arhitekti i dr. na projektima različite namjene i mjerila. Tijekom fakulteta na Studiju dizajna upisuje i interdisciplinarni studij fotografije i filma, a izvan nastave pohađa nekoliko tečajeva režije, snimanja i montaže. Godine 2006. suosniva udrugu ARCHIsquad koja se bavi pitanjima društveno osjetljive arhitekture i unutar koje postaje suvoditelj različitih edukativnih, umjetničkih i pro bono projekata, objavljuje članke i intervjue i fotografira za stručne časopise. Trenutno radi kao free-lance arhitektica na različitim stručnim projektima, ali istovremeno radi i na interdisciplinarnim projektima kao što su scenografije za kazalište i film te postavi izložbi, eksperimentalni filmski projekti, performansi i sl.


Antun Sevšek

Antun Sevšek je samostalni arhitekt i istraživač. Diplomirao je 2006. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2006. radi u arhitektonskim uredima Studio UP i hpnj+ iz Zagreba gdje sudjeluje na nizu nagrađenih natječajnih projekata i realizacija. U raznim timovima samostalno sudjeluje na arhitektonskim natječajima i osvaja šest nagrada od kojih dvije prve. Dugogodišnji je član Platforme 9,81; nevladine organizacije za istraživanja, edukaciju i aktivizam na polju arhitekture i urbanizma. Od 2014. aktivan u zagrebačkoj udruzi Pravo na grad, odnosno u savezu udruga Operacija grad gdje se bavi praćenjem i analizom prostorno-planskih dokumenata na gradskoj i nacionalnoj razini, politikama upravljanja gradom i razvojem inovativnih institucionalnih modela. Dobitnik je nagrade Neven Šegvić za najbolji publicistički i istraživački rad na području arhitekture za 2015. za knjigu i izložbu ‘Prostori su-djelovanja’; Priznanja HDD-a u kategoriji Cjeloviti projekt 2016. godine za Memorijalni centar Lipa pamti, Medalje za konceptualni pothvat HKA za izložbu 3LHD – interakcije 2017. (zajedno s M. Mrduljašem i studiom 3LHD) te Velike nagrade 52. zagrebačkog salona i nagrade hrvatske sekcije AICA-e za za projekt Memorijalne zbirke Lipa pamti i živi (s D. Gamulinom)


Iva Ivas

Iva Ivas diplomirala je 2007. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2007. je stalno zaposlena u arhitektonskom uredu Ivanišin.Kabashi.Arhitekti. Kao koautor izlagala u crnogorskom paviljonu na arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2010. Za projekt POS naselja u Mokošici u Dubrovniku 2016. bila je nominirana za godišnju nagradu, a 2021. za projekt Vile u pogledu nagrađena je godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata “Drago Galić” za stambenu arhitekturu.


Darovan Tušek

Darovan Tušek rođen je u Splitu. Nakon diplome na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu radi na području Splita i Zagreba kao arhitekt u uredima “Arhitektonski biro Ante Kuzmanić”, “Ivanisin. Kabashi. Arhitekti” i “Kostrenčić-Krebel Arhitekti” na mnogim projektima manjeg i većeg mjerila. Kao autor, nominiran je za nagradu Bernardo Bernardi 2020. godine za uređenje gradske rive u Poreču. Trenutno je zaposlen u Zadruzi Otvorena arhitektura, te kao glavni projektant i autor radi na projektima stambene i javne arhitekture te uređenja interijera. Također je radio kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Splitu i autor je članaka u stručnim časopisima Oris i ČIP. Uz arhitektonski posao, autor je i dokumentarnih filmova koji su bili u konkurenciji na međunarodnim filmskim festivalima kao što su ZagrebDox i FMFS u Splitu.


Ivan Vadanjel

Arhitektonski fakultet u Zagrebu upisuje 2000. god. te u toku studiranja za projekt ‘’Arka arhitekture – novi oblici studija arhitekture’’ dobiva Rektorovu nagradu. Nakon završetka fakulteta od 2008. godine radi u nekoliko arhitektonskih ureda u Labinu i Zagrebu (Studio 92, Kostrenčić i Krebel arhitekti, Ivanišin Kabashi arhitekti) u kojima stječe široko arhitektonsko iskustvo na projektiranju zgrada raznih namjena i veličina (od stambenih, poslovnih, obrazovnih, trgovačkih, turističkih zgrada do javnih urbanih prostora). U istim uredima kao koautor osvaja nagrade na nekoliko arhitektonskih natječaja. Početkom 2016. godine, zajedno s još 6 arhitektica i arhitekata osniva arhitektonsku zadrugu Otvorena arhitektura.