Otvorena Arhitektura

ESF Projekt

Održana radionica “Modeli zadružnog stanovanja u 4 zemlje regije”

U sklopu projekta “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” organizirana je četvrta edukativna aktivnost – radionica s temom “Modeli zadružnog stanovanja u 4 zemlje regije”.

Voditelji radionice su bili gosti predavači Katerina Nekolova iz stambene zadruge První vlaštovka iz Praga, Republika Češka, Zsuzsanna Posfai iz centra za istraživanje Periferia iz Budimpešte, Mađarska, Rok Ramšak iz zadruge Zadrugator iz Ljubljane, Slovenija i Ana Džokić iz stambene zadruge Pametnija zgrada iz Beograda, Srbija.

Cilj radionica je bio da zaposleni i nezaposleni članovi organizacija saznaju o pilot projektima osnivanja stambenih zadruga u 4 grada u kojima je politički i ekonomski kontekst sličan poziciji u kojoj se trenutno nalazi i Hrvatska.

U subotu, 02.07. predavanja su održale predavačice iz Praga i Budimpešte. Katerina Nekolova predstavila je nedavnu kupnju zgrade, kako bi u njoj nastala prva stambena zadruga. Objasnila je financijsku konstrukciju te planove za obnovu i rekonstrukciju objekta. Zsuzsanna Posfai je predstavila analizu trenutnog stanja stambenog tržišta u Budimpešti te inicijative koje rade na promociji modela zajedničkog korištenja i vlasništva.

U nedjelju, 03.07 predavanja su održali gost i gošća iz Ljubljane i Beograda. Rok Ramšak je predstavio sociološka istraživanja provedena u Sloveniji te planove za pilot projekte stambenih zadruga u Ljubljani i mjestu Hrastnik. Ana Džokić predstavila je rad platforme Ko gradi grad i i stambene zadruge Pametnija zgrada na zagovaranju osnivanja stambenih zadruga te je govorila i o radu Europske zadruge MOBA sce.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zadruge Otvorena arhitektura.