Otvorena Arhitektura

ESF Projekt

Studijsko putovanje u Nizozemsku

U sklopu projekta “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” organiziranO je Studijsko putovanje u Nizozemsku, gdje je 8 članova i članica posjetilo 4 različita projekta stambenih zadruga.

Posjet Stambenoj zadruzi De Warren, Amsterdam

Stambena zadruga koja je započela gradnju nove zgrade koja se sastoji od 36 stanova za najam. Osim stambenih jedinica u sklopu zgrade je i 800 m2 zajedničkih prostora poput kazališta, prostora za jogu, ureda, soba za sastanke, dječjeg prostora i glazbenog studija. Dizajn je napravljen nakon četiri dana radionica sa svim budućim korisnicima. Svaka radionica imala je drugačiju temu, poput izgleda zgrade, odnosa privatnog i kolektivnog, održivosti i budućnosti zgrade. Zgrada će biti izrađena od materijala na biobaziranoj osnovi. Konstrukcija je izrađena od CLT-a (križno lamelirano drvo), lanene izolacije i recikliranih drvenih završnih obloga. Zgrada će biti potpuno energetski samodostatna.

Posjet objektu zajedničkog stanovanja Vrijburcht, Amsterdam

Izgrađeno na gradskom zemljištu namjenjeno za višestambenu gradnju – grad definira lokacije na kojima privatne inicijative pod određenim uvjetima mogu graditi obiteljske i višestambene zgrade. temeljem natječaja dobiven dugoročni najam na 99 godina. Veličina parcele 4400 m2, 150 stanara – niskoenergetska, ekološka gradnja sa sljedećim sadržajima: 52 stana (prosjek 100 m2), 6 stana za osobe s poteškoćama, zajednički paviljon na krovu (zimski vrt), stan za goste 65 m2, kazalište 100 m2, uredi, vrtić – 40 djece, jedriličarski klub, restoran, radionica, zajedničko unutarnje dvorište 550 m2.

Posjet stambenoj zadruzi Bajesdorp, Amsterdam

Ime u prijevodu znači “zatvorsko selo”, a nekoć je bilo malo selo skvotera na prostoru bivšeg amsterdamskog zatvora. Nakon rušenja, grupa je pregovarala o novoj lokaciji s gradom Amsterdamom, a sada je u procesu gradnje nove zgrade – kombinacije ateljea i stanova, s malim kazalištem, kafićem, dva studija za probe i dva velika biodinamička vrta. Radili su crowdfunding kampanju u sklopu koje su skupili i više od planiranog, a preostali iznos potreban za gradnju osigurali su kreditom od GLS-Banke.

Posjet stambenoh zadruzi Ecodorp Boekel, Boekel, regija Eindhoven

Jedni od prvih u novim valovima stambenih zadruga u Nizozemskoj. Godinama su isprobavali teren za razvoj svojeg naselja, prvo u kamperima, kombijima, improviziranim strukturama, a onda su uspjeli urediti svoj poslovni plan, odobreno im je članstvo u Mietshäuser Syndikat te su ugovorili zajam od banke GLS. 2021 uspjeli su dovršiti i gradnju prvog dijela njihovog naselja.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zadruge Otvorena arhitektura.