Otvorena Arhitektura

ESF Projekt

Održana radionica “Stručno znanje i iskustvo za modele stambenih zadruga”

U sklopu projekta “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj”, organizirana je treća edukativna aktivnost – dvodnevna radionica s temom “Stručno znanje i iskustvo za modele stambenih zadruga”. Radionica je održana 24. i 25. 06. 2022. godine u Zagrebu.

Vedrana Žalac je opisala osnivanje i funkcioniranje stambene zadruge Wohngenossenschaft Zimmerfrei u Baselu. Na natječaju su izabrani kao zadruga koja je ponudila najbolju ideju i program, te su u dugoročni najam dobili za korištenje jednu parcelu u novo-urbaniziranom prostoru bivše željezničke infrastrukture u Baselu. Raspisali su arhitektonski natječaj te su nakon odabira najboljeg projekta krenuli u stvaranje financijske konstrukcije projekta. Oko 15 % sredstava su bila vlastita privatna sredstva kao što su razni tipovi  zadružnih uloga koji se refundiraju u slučaju napuštanja stambene zadruge, dok su za ostatak osigurali bankovni kredit. Sama građevina je koncipirana tako da se stvori zajednica u kojoj ljudi koriste puno zajedničkih prostora. 70 % površine su privatni prostiri stanova ili soba, 10 % su zajednički prostori poput kuhinje, prostorija za pranje veša i sl, dok je 20 % komunikacija (hodnici, stubišta i lift). Hodnici su otvorene galerije koje se također koriste kao zajednički prostori za druženje i komunikaciju. U zgradi se nalaze i dva velika stana koji su u stvari zajednice u kojima stanari žive kao “cimeri” dijeleći sve ostale prostorije stana osim sobe.

Carles Baiges Camprubí predstavio je proces osnivanja i života u stambenoj zadruzi La Borda u Barceloni, rad u arhitektonskoj zadruzi Lacol, te je prikazao dinamičnu scenu stambenih zadruga u Barceloni okupljenih oko fondacije La Dinamo. Za građevinu stambene zadruge La Borda Lacol je dobitnik nagrade MIES VAN DER ROHE u kategoriji “Nadolazeća arhitektura” za 2022. godinu. Građevina osim privatnih stanova, ima razne vrste prostorija u zajedničkom korištenju – mašine za pranje veša, sobe za goste, kuhinja, spremišta, parking za bicikle. Površine stanova su fleksibilne te se sobe mogu dodavati i oduzimati stanovima prema potrebi. Financijska konstrukcija uključuje inicijalna vlastita sredstva koja se dobiju natrag u slučaju odlaska, kredit etične banke, razne donacije, mikrozajmovi i dr. Najamnina koju stanari plaćaju koristi se za vraćanje kredita te ne održavanje građevine, a ona je niža od najamnina za stanove koji su dostupni na tržištu.

Autori fotografija:
Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona
Daisuke Hirabayashi

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zadruge Otvorena arhitektura.