Otvorena Arhitektura

ESF Projekt

Održana konferencija za medije

Konferencija za medije na kojoj se predstavio projekt „Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” održana je 2. ožujka 2022. godine u Tehnološkom parku Križevci.
Na konferenciji su govorili Mario Rajn, gradonačelnik grada Križevci, Darovan Tušek, voditelj projekta, Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje i Antun Sevšek, suradnik na projektu.

Stanovanje u Hrvatskoj je zbog nedostatka javnih i neprofitnih investicija gotovo u potpunosti prepušteno tržištu zbog čega se brojni gradovi suočavaju s problemom osiguravanja stambenog prostora za svoje stanovnike, a posebno za mlade, starije osobe, obitelji s nižim primanjima, osobe u nesigurnim uvjetima rada i dr. Ubrzana transformacija stambenog prostora u komercijalne svrhe smanjuje broj dostupnih stambenih objekata te time izravno utječe na povećanje cijene najma stanova. S obzirom na to najam stanova na tržištu izrazito je nesiguran oblik rješavanja stambenog pitanja te je podložan rastu cijena koji nije proporcionalan rastu plaća i prihoda građana. Stanovi postaju sve skuplji i većina mladih nema financijskih niti kreditnih mogućnosti kupiti vlastitu nekretninu.

Odgovarajući na ove izazove u mnogim europskim zemljama stambene zadruge uspješno kreiraju alternativu tržišnom modelu omogućavajući veću pristupačnost stanovanju širokim društvenim skupinama. Ključna prednost modela je financijska pristupačnost stambenog prostora koja se postiže eliminacijom ekstra profita u procesu gradnje, osiguravanjem korištenja zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, tehnologijom gradnje koja će osigurati minimalne troškove ili čak prihode samoj stambenoj zadruzi putem instalacije vlastitih sustava za proizvodnju toplinske ili električne energije te putem ekonomski racionalnog korištenja udjela zajedničkih prostora u zgradi kojoj je vlasnik stambena zadruga. S obzirom da je vlasnik stambene zgrade zadruga te ju zadrugari koriste u skladu sa zajednički dogovorenim pravilima ne postoji mogućnost prodaje stambenog prostora prema tržišnim cijenama, već cijene ostaju stabilne i onemogućavaju tržišne spekulacije.

Slične modele neprofitnog zadružnog stanovanja moguće je implementirati i u Hrvatskoj. Međutim, da bi se to ostvarilo potrebno je osigurati osnovne pravne, organizacijske i ekonomske preduvjete za razvoj modela u skladu s lokalnim kontekstom te razviti znanja i vještine onih koji će raditi na samoj implementaciji modela.

Projektom Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj, u suradnji s partnerima na projektu, gradom Križevci i Zadrugom za etičnom financiranje, upravo će se ostvariti ovi ciljevi te će se stvoriti preduvjeti da se u gradu Križevci provede pilot projekt osnivanja stambene zadruge.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Zadruge Otvorena arhitektura.