Otvorena Arhitektura

Esf projekt

Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj

Nositelj projekta: Zadruga Otvorena arhitektura
Partneri na projektu: Grad Križevci, Zadruga za etično financiranje
Trajanje projekta: 06.12.2021 – 06.06.2023.
Ukupna vrijednost projekta: 1.019.897,59 kuna
Iznos sufinanciranja Europske unije: 866.312,95 kuna
Iznos sufinanciranja Državnog proračuna: 153.584,64 kuna

Zadruga Otvorena arhitektura zajedno s partnerima Gradom Križevci i Zadrugom za etično financiranje od prosinca 2021. godine provodi projekt “Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj” koji je sufinanciran putem Europske unije i Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

U kontekstu manjka cjenovno dostupnog stambenog prostora i divljanju cijena nekretnina ovaj projekt će ponuditi realnu alternativu dosadašnjim modelima gradnje priuštivog stanovanja. Programi poput POS-a ili subvencioniranih kredita APN-a dodatno pridonose daljnjem rastu cijena nekretnina ili špekulacijama na tržištu. Stambene zadruge su u mnogim zemljama Europske unije veoma raširen i uspješan model kroz koji građani udruživanjem i suradnjom s lokalnim vlastima rješavaju svoje stambeno pitanje. Ovim projektom koji će trajati 19 mjeseci stvorit će se preduvjeti kako bi se na području grada Križevci mogao provesti pilot projekt osnivanja ovakve stambene zadruge.

Najvažniji ishodi projekta su: transformacija Zadruge Otvorena arhitketura u društveno poduzeće, organizacija 4 radionice s domaćim i međunarodnim predavačima i studijskog putovanja u sklopu ekukacijskih akrivnosti, te  organizacija radionica sa zainteresiranim građanima u gradu Križevci. Također ćemo tiskati publikaciju u kojoj će biti detaljno opisan postupak stvaranja jedne stambene zadruge, te producirati video i druge materijale koji će promovirati ovaj model stanogradnje.

Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost Zadruge Otvorena arhitektura.